Kelime Öğrenim Problemlerine WordTaboo Çözümleri

PROBLEM-1: Kelime öğrenmek istiyorsunuz fakat hangi kelimeleri öğreneceğinizi bilmiyosunuz.

Bu gün modern İngilizce dili yaklaşık 1 milyon kelimeye ulaşmıştır, herkes tarafından bilinen Oxford İngilizce sözlüğünde 600.000 kelime bulunmaktadır. Elinize bir sözlük alıp tüm kelimeleri öğrenmeye çalışmanın ne kadar anlamsız olduğu ortadır. O halde ortada ciddi bir problem var; kelime öğrenirken hangi kelimeleri öğrenmeden başlayacağız?

Bu soru kişinin İngilizce öğrenimindeki amacına göre değişmekle beraber İngilizce öğrenen herkesin bilmesi gereken kelimeler vardır.

Biz hangi kelimeyi öğrenmemiz gerektiğini şu şekilde çözmeye çalıştık;

İngilizce kitaplarda,filimlerde ve dergilerde kullanılan yaklaşık 29 milyon kelimenin analizi ile en sık kullanılan ilk 40.000 kelime için bir derecelendirme sistemi kurduk.

Kurduğumuz bu derecelendirme sistemine göre; en sık kullanılan kelimeye 10.00 değerini, en az kullanılan kelimeye 0.00 değerini verdik. Böylece herhangi bir kelimenin sağ üst köşesinde o kelimenin önem derecesini belirtmiş olduk.

Bu değer herhangi bir kelimenin İngilizce'de ne sık kullanıldığına dair anlık bilgi vermesi açısından önemlidir bu sayede sık kullanılan kelimeler hakkında farkındalığımız artarken az kullanılan kelimeleri daha az önemseyerek kelime öğrenme potansiyelimizi doğru kullanmış olacağız.

PROBLEM-2: Öğrenmek istediğiniz kelimeleri nereden bulacağınızı bilmiyorsunuz.

Kelime öğrenimindeki temel sorunlardan birisi de neleri okuyup neleri okumamamız gerektiğini bilmemektedir.

Örneğin İngilizcesi ileri seviye olmayanlar Dünya klasikleri gibi ağır edebi eserleri okumaya çalışırlarsa büyük oranda okuma şevkleri kırılacak ve yeni kelime öğrenme sürecinden uzaklaşacaklardır.

Bu yüzden akla ve mantığa en yatkın çözüm İngilizce kelime seviyemizin biraz üstü metinler okumaktır. Okuduğumuz metindeki kelime seviyesi ile kendi kelime seviyemiz arasındaki fark ne kadar az olursa okuduğumuzu o oranda daha iyi anlayacak kelime haznemizi daha sağlam biçimde geliştirmiş olacağız.

O halde ortaya şöyle bir sorun çıkmaktadır; herhangi bir kitap,dergi vs.'nin bizim seviyemize uygun olup olmadığınız nasıl anlayacağız? Gördüğümüz her kitap,dergi vs.'yi okumaya çalışıp okuyamayınca bir kenara mı bırakacağız? Deneme yanılma teoride güzel bir fikir gibi görünse de okuma hevesi kaçmış birinin bir daha kolay kolay aynı kitapları eline almayacağı bellidir.

Bu problemi biz şöyle çözmeye çalıştık;

WordTaboo'da üyelerimize kendi kelime defterlerini oluşturabilecekleri ortamı sağladık. Kelime defteri sisteme giriş yapan bir kişinin bildiği ve öğrenmeye çalıştığı kelimleri içeren ortamdır. WordTaboo'da kelime defteri gerçekte olduğundan farklı olarak sadece bildiğimiz kelimelerden değil öğrenmeye çalıştığımız kelimeleri de kapsar. Kelime defterinizde bildiğiniz kelimeleri "biliyorum", öğrenmeye çalıştığınız kelimeleri de "bilmiyorum" olarak işaretleyerek herhangi bir okuma parçası yada yüklediğiniz bir dosyadaki kelimelerin yüzdesel olarak ne kadarını bildiğiniz söyleyebiliriz. Böylece yüzdesel olarak en yüksek olan kaynakları okumak hem size okuma hazzı verecek hem de yeni kelime öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.

PROBLEM-3: Birşeyler okurken bilmediğiniz kelimelerin anlamlarına bakmak, konsantrenizi bozup sizi okumanızdan soğutuyor.

Buradaki temel problem okurken sözlüğe bakmakla geçen sürenin okuma şevkini kırmasıdır. Biliyoruz ki yeni kelime öğrenmenin en iyi yolu devamlı okumaktır. O zaman okuma süresini ve sayısı ne kadar uzatırsak kelime öğrenmemiz ve öğrediklerimizin hafızamızda yer tutması o kadar iyi olacaktır. Bu yüzden sözlüğe bakma süresini mümkün olduğunca azaltmalıyız ki okuma şevkimiz kırılmasın ve okuma süremiz uzasın. WordTaboo Yaklaşımı: WordTaboo'da herhangi bir kelimeye çift tıklarsanız sayfanın alt kısmında türkçe, istenirse ingilizce anlamını, veya gerçek kitaplar içerisindeki kullanımını görebilirsiniz. Ayrıca ilerde de anlatılcağı üzere anlamına baktığınız bu kelimeler anında arama geçmişine yansıyacak ve daha sonra istenilirse buradan istediğiniz kelime setlerine kaydedebilirsiniz.

PROBLEM-4: Bilmediğiniz bir kelimenin sözlükten anlamına baktıktan sonra kalıcı olarak öğrenemiyorsunuz.

Bilinenin aksine yeni kelime öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Bunun altında yatan neden öğrenme işleminin bir süreç olduğu gerçeğidir. Daha önce hiç bilmediğiniz bir kelimenin anlamına baktığınız zaman kelimenin anlamını ertesi gün hatırlayabiliyor musunuz? Peki bir hafta sonra yada bir kaç ay sonra hatırlayabiliyor musunuz? Eğer çok süper bir hafısanız yoksa cevabınız büyük ölçüde hayırdır. Bu yüzden anlamına baktığınız kelimeyi ne kadar çok tekrar ederseniz unutma sürecini o kadar yavaşlatırsınız. Bu yüzden de anlamına baktığınız kelimeyi bir yerlere not alıp daha sonra gözden geçirmek en iyi yöntemlerden biridir. Teoride güzel bir fikir olan not alma işlemi uygulamada gerçekten zordur. Çünkü yanınızda her zaman not defteri kalem vs. taşımanızı gerektirmektedir. WordTaboo Yaklaşımı: Bu sorun WordTaboo'da kelime setleri tanımlaması ile aşılmıştır. Kendi kelime listesinizi setler halinde oluşturabilir daha sonra kategorilere bölebilirsiniz. Örneğin (zor öğrendiğim kelimeler, telafuz edemediğim kelimeler, vs...). Ayrıca kelime listenizdeki kelimeleri öğrendim-öğrenmedim şeklinde işaretleyerek ilerde filtreleme yapabilirsiniz. WordTaboo'da anlamına baktığınız her kelime ekranın sağ üst köşesinde arama geçmişi bölümüne eklenir. İsterseniz daha sonra arama geçmişinizdeki kelimeleri tanımladığınız kelime setlerine kaydedebilirsiniz.

PROBLEM-5: Kelimeleri liste şeklinde ezberleyerek öğrenmeye çalışıyorsunuz, başka zaman aynı listedeki kelimeler karşınıza çıktığında anlamlarını hatırlayamıyorsunuz.

Sıralı şekilde kelime ezberlemek kelime öğrenimindeki en yanlış metodlardan biridir. Liste ile öğrenirken aslında gereksiz bir bilgi olan listenin kelimeler arasındaki sırasını da öğrenmiş oluruz. Hafızamız bilinçsiz bir şekilde bir kelimeden sonra hangi kelime olacağını da tutar ve buna göre mantıksal eşleştirme yapar. Fakat aynı kelimeler bağımsız bir şekilde karşımıza çıktıklarında anlamları hatırlanamaz. WordTaboo Yaklaşımı: WordTaboo herhangi bir kelime seti veya setleri üzerinde flash card,çoktan seçmeli vb. uygulamalarla tekrar etmeye olanak verir. Bunun için WordCheck ana sekmesiden sadece istediğiniz kelime setlerini seçmeniz yeterlidir. Bir kelime seti seçtiğiniz zaman WordTaboo bunu otamatik olarak 10'lu alt setlere(ünitelere) bölecektir. Burada alt setler içinde gezinmenizi sağlayacak bir yapı da mevcuttur. Örneğin seçtiğini kelime seti 120 kelime içersin o halde 12 tane alt setiniz olacaktır ve herhangi bir alt sete çalıştıktan sonra diğerine geçebilir. ve kaldığınız subseti kaydedebilirsiniz. İstenirse alt setin boyutunu 5-25-50-75-100 gibi değerlerle değiştirilebilinir. Ayrıca seçtiğiniz kelime setlerini alt setlere bölerek öğreniminizi fazlandırabilirsiniz. Daha sonra en son üzerinde çalıştığınız alt seti kaydedip başka bir zaman tekrar devam edebilirsiniz. Ayrıca aktif bir alt set üzerinde çalışırken uygulama yöntemini değiştirerek kendinizi daha iyi sınayabilir ve kelime öğreniminizi hızlandırabilirsiniz. Örneğin bir kelimeye FlashCard yöntemi ile çalışırkern, çoktan seçmeli çalışma yöntemine geçip aynı kelimeyi değişik kelimeler arasında görerek öğrenmenizi daha kalıcı hale getirebilirsiniz.